Tandimplantater

  • Hvornår får man behov for tandimplantater? Læs mere om det her
  • Leder du efter en tandlæge som kan lave tandimplantater i København?
  • Tandkunsten kan hjælpe dig med at få en tandimplantatbehandling

Hvad er et implantat?

Et implantat består af en skrue, en krone og et forbindelsesled. Skruen sættes fast i kæbeknoglen og erstatter den manglende tandrod. Gennem forbindelsesleddet fastgøres kronen til skruen. Hvis flere eller alle tænder mangler indsættes flere skruer.

Hvornår får man behov for implantater?

Der er forskelligt fra person til person, hvorfor, implantater bliver nødvendigt. Derudover er det ikke aldersbetinget. Alle kan få tandimplantater, unge som gamle. Det er dog ikke sikkert, at det altid er den rette løsning for den enkelte.

Når unge patienter får behov for implantater er det som oftest fordi de er født med en tandfejl, eller har været udsat for en ulykke, som har ødelagt en tand og dens rod. For at få det fulde æstetiske udtryk, anbefaler vi efterfølgende en kronebehandling.

Implantater er også særligt nyttige, hvis du er træt af at bære en aftagelig protese. Implantaterne vil i den forbindelse fungere som dine naturlige tandrødder, der vil danne fundament for tandkronerne der efterfølgende skal påsættes.

Lider du af fremskreden parodontose, og har tabt en del tænder, vil implantater også være en særdeles god erstatning.



Closed

Vi har lukket

Hvad adskiller implantater fra broer og proteser?

Implantater adskiller sig fra andre tand substitutter ved, at de ikke er afhængig af nogle af de tilbageværende tænder. Et implantat kan indopereres fuldstændigt uafhængigt af tilstanden af de omkringliggende tænder.

Både proteser og broer er afhængig af støtte. Netop det kan være et problem for særligt ældre mennesker, der mangler flere tænder. Jo længere tid man går uden tænder, jo mere skrumper gummen. Det betyder, at broer og proteser, som plejer at sidde fast, pludselig ikke sidder fast længere. Implantater er i den forbindelse den eneste løsning, da de fastforankret i kæbebenet, og derfor sidder permanent fast, selvom gummen fortsat skrumper.

Fordele ved implantater:

  • De fungerer fuldstændig som dine egne tænder
  • Kronen kan i dag laves så naturtro, at ingen kan se forskel
  • Knoglevævet stimuleres – Du bibeholder knoglens substans
  • De skal kun vedligeholdes som almindelige tænder
  • I de fleste tilfælde holder implantater livet ud

Læs mere om hvilke tilskud du kan få af sygesikring Danmark til → Tandbehandling

Hvordan foregår en implantatbehandling?

At få indsat et eller flere tandimplantater er i dag en meget sikker og ukompliceret måde at erstatte manglende tænder på. Men da der er tale om en operation, kræver behandlingen en større undersøgelse.

Forundersøgelse:

Først skal der foretages en grundig forundersøgelse med røntgen-billeder og registrering af omkringsiddende tænderne og knogleben, hvor implantatet skal sidde. Her vurderer man, om der er knogle nok at sætte implantaterne i.

Knoglen skal altid have en vis bredde og en vis højde for at kunne tage imod implantater. Hvis der er for lidt knogle, har man mulighed for at udbygge den enten med patientens egen knogle (transplantation) eller kunstig knogle. Også såkaldte membranteknikker kan komme på tale, når knoglen skal genskabes. En knogleopbygning betyder dog i de fleste tilfælde, at behandlingen forlænges tidsmæssigt og bliver dyrere.

Første fase:

Implantater sættes ind kirurgisk. Når patienten er blevet forelagt et behandlingstilbud og har accepteret dette, kan første fase gå i gang. Den består i en kirurgisk indsættelse af det antal implantater, som man er blevet enige om. Indgrebet foregår i lokalbedøvelse, og er normalt ikke ubehageligt eller vanskeligt.

Princippet er, at der bores et hul i kæbebenet med ganske præcise specifikationer. Heri skrues eller bankes implantatet forsigtigt på plads. Nogle implantat-typer dækkes til med slimhinden henover i helingsperioden, andre stikker igennem slimhinden inde i mundhulen.

Helingsperiode

Efter anbringelse af implantaterne skal der en helingsperiode til, hvor implantaterne ikke belastes. Den varer normalt to til tre måneder i underkæben og seks til syv måneder i overkæben. Knoglen er mindre kompakt i overkæben, hvorfor helingen tager længere tid. Man kan i helingsperioden godt gå med sin normale protese, som så tilpasses. Til midlertidig erstatning af en enkelt tand laves en smileprotese eller ætsbro.

Anden fase: abutmentoperationen

Når helingsperioden er vel afsluttet og et røntgenbillede har vist, at implantaterne er fint helede og i forbindelse med knoglen, foretages abutmentoperationen. Ovenpå implantatet sættes der et mellemstykke (hvis det ikke allerede sidder der i forvejen), som forbinder implantatet med mundhulen. På dette abutment sættes i visse tilfælde helingshætte, for at få tandkødet til at hele pænt omkring implantatet.

Aftryk til implantatet

Efter to til fire uger kan der så tages aftryk til krone, bro eller protese, og efter prøve afleveres den endelige erstatning. Den kan enten skrues eller cementeres fast til abutmentet. Mange helproteser sidder fast via en tryklåsfunktion på små kugler eller med klips ovenpå en stavforbindelse mellem implantaterne. De fleste kroner og broer cementeres fast.

Læs om tandblegning

Kontakt os for at høre mere

Vil du høre mere om dine muligheder for implantater, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 39 18 08 75, eller book en tid på siden øverst til højre, så vender vi tilbage så hurtigt vi kan. Vi ser frem til møde dig i vores tandklinik på Østerbro.

Vi går forrest for miljøet

Tandkunsten kan som de eneste tandlæger i Danmark tilbyde dig miljøvenlig behandling af dine tænder. Det betyder, at vi har ændret en række produkter og arbejdsgange for ikke at udsætte dig eller vores klode for unødvendig kemi og mikroplastik.

Vi sorterer og skiller alt vores affald, vi har intet madspild til frokost, vi handler økologisk, fairtrade og Svanemærket - og så arbejder vi hele tiden på at blive endnu bedre. På den måde er både miljø, sundhed og kvalitet i højsædet, når vi behandler dig.

Læs mere om, hvad vi gør for miljøet - og hvorfor - lige her.