Mandelpropper
(tonsil stones)

Mandelpropper er i Danmark en ofte overset årsag til dårlig ånde.

  • Mandelpropper er i Danmark en ofte overset årsag til dårlig ånde.
  • Mandelpropper kaldes også tonsilpropper eller det engelske tonsil stones
  • Mandelpropper forårsager dårlig ånde pga. madrester, slim, spyt og bakterier i svælget.

Viden om mandelpropper

Kan du med det blotte øje se hvide pletter ved dine mandler? Eller oplever du måske nogle hvide klumper i munden, der smager grimt? Kan du ikke slippe af med din dårlige ånde, uanset hvor meget du børster tænder og tunge?

Så kan det meget vel være mandelpropper!

Læs mere om, hvad det er, og hvad du kan gøre for at for forebygge at de udvikler sig.

OBS: Tandlæger må ikke arbejde bag den hårde gane, så du bedes kontakte egen læge for henvisning til øre-næse-hals-specialist, hvis du selv døjer med mandelpropper.



07:30 – 14:30

Vi har lukket

Hvad er mandelpropper?

Mandelpropper er ophobning af bakterier, madrester, spyt og belægninger, som forkalker i fordybninger eller krypter i svælget omkring mandlerne.

Med tiden hærdes belægningerne, og de bliver til små, hårde klumper (eller “propper”), der kan ses titte frem ved mandlerne. De kan også løsrive sig og falde ud i munden, hvor de smager og lugter helt forfærdeligt - nogle siger, det minder om gammel ost.

Af samme grund er mandelpropper en hyppig årsag til tilbagevendende og kronisk dårlig ånde.

Det er fuldstændig ufarligt at synke disse små klumper af mandelpropper, men de fleste foretrækker nok at spytte dem ud.

Mandelpropper kaldes også tonsilpropper eller det engelske tonsil stones. Alle tre betegnelser dækker over præcis det samme. “Tonsil” er den medicinske betegnelse for mandlerne, som de i øvrigt også bliver kaldt på almindeligt engelsk.

Hvad er symptomerne på mandelpropper?

De mest almindelige symptomer på mandelpropper (tonsil stones) er:

  • Dårlig ånde.
  • Dårlig smag i munden.
  • Hvide eller gullige belægninger, der ligger som små “propper” i krypterne (fordybninger) omkring mandlerne. “Propperne” har en fast konsistens og falder af og til ud i munden. De kan godt være synlige og ligne hvide pletter omkring mandlerne.
  • Ubehag eller hoste, når man synker – en følelse af, at der sidder noget i vejen.

Derudover kan nogle opleve, at tonsilpropperne medfører:

  • Hævede mandler.
  • Lette smerter eller ubehag i halsen eller ved synkning.
  • Øresmerter.

Hvorfor giver mandelpropper dårlig ånde?

Mandelpropper giver en udpræget dårlig ånde, fordi der i svælgets fordybninger gemmer sig madrester, slim, spyt og bakterier. Denne cocktail ligger og kalker til, hvor det ikke er muligt at komme til med tandbørsten - og det er dér, lugten og smagen kommer fra.

Dårlig ånde på grund af mandelpropper kan være meget generende, da det er svært at fjerne de generende tonsil stones - eller at det kun er muligt at fjerne “toppen af isbjerget”.

Hvorfor får man mandelpropper?

Det er ikke alle, som udvikler mandelpropper, da det kræver nogle fordybninger, hvor spyt, madrester og bakterier kan gemme sig uden at blive fjernet ved tandbørstning.

For lidt tandbørstning, dårlig mundhygiejne, store mandler (tonsiller), mundtørhed og kronisk halsbetændelse er medvirkende årsager til udvikling af tonsilpropper. Anatomi er dog også en disponerende faktor, da dybe “krypter” i svælget gør det lettere for

Mandelpropperne vil hos nogle ligge relativt overfladisk og selv løsne sig og falde ud. For andre med dybe krypter ved mandlerne, kan materialet ligge så dybt, at det bygger sig op og skaber smerter eller ubehag ved mandlerne og ørerne.

For nogle er det et lille problem, og for andre kan det være en stor gene i hverdagen.

Er det farligt?

Det er ikke farligt at have propper i mandlerne/tonsillerne. For de fleste er det et træls eller til tider ubehageligt vilkår, fordi det oftest giver meget dårlig ånde og en grim smag i munden.

Oplever du synkebesvær, stærke smerter eller tilbagevendende halsbetændelse, anbefaler vi, at du kontakter en øre-næse-hals-læge med henblik på en grundig undersøgelse.

Hvordan fjerner man dem?

Det kan være besværligt og ubehageligt og at komme til ved mandlerne og at fjerne mandelpropper, da de sidder langt tilbage i munden.

Kan du se en mandelprop med det blotte øje, kan du ganske forsigtigt med en steril tungespatel eller dit tandbørstehoved forsøge at skubbe til den eller vævet omkring for at løsne proppen.

Indersiden af munden er sart, og du må ikke bruge instrumenter eller redskaber, der kan lave rifter, skære eller på andre måder ødelægge slimhinderne i svælget og omkring mandlerne.

Brug ikke vold og magt til at få dine tonsil stones ud, og stop med det samme, hvis du begynder at bløde.

Kan en tandlæge hjælpe med at fjerne tonsil stones?

Da tandlæger ikke må arbejde bag den hårde gane, skal du kontakte din egen læge for henvisning til øre-næse-hals-specialist, hvis du døjer med mandelpropper.

Kræver det læge?

Det kræver som udgangspunkt ikke lægebehandling eller anden professionel hjælp, når man har mandelpropper. Det er først, når der er tale om smerter i hals og ører, synkebesvær, blødninger og/eller tilbagevendende betændelsestilstande, at du skal kontakte læge.

Hvordan forebygger/undgår man mandelpropper?

God mundhygiejne er den bedste måde at forebygge ophobningen af bakterier og madrester i mundens mange afkroge, som er det, der skaber “propperne”.

Den bedste måde at forebygge mandelpropper er derfor at:

  • børste tænder morgen og aften.
  • huske at børste tungen.
  • bruge tandtråd.

Som supplement kan du bruge enten mundskyl eller klorhexidin for at holde den dårlige ånde nede. Klorhexidin må kun bruges i 14 i dage, da det ændrer sammensætningen af bakterier i munden. Klorhexidin kan desuden misfarve tænderne.

Det eneste, der med sikkerhed stopper mandelpropperne fra at udvikle sig, er ved at fjerne mandlerne. Det er dog op til en speciallæge at vurdere, om indgrebet kan og bør gennemføres.

Mandlerne producerer hvide blodlegemer og er vigtige for kroppens immunforsvar, og derfor er hyppige halsbetændelser eller forstørrede mandler normalt grunden til at fjerne dem.

Vi går forrest for miljøet

Tandkunsten kan som de eneste tandlæger i Danmark tilbyde dig miljøvenlig behandling af dine tænder. Det betyder, at vi har ændret en række produkter og arbejdsgange for ikke at udsætte dig eller vores klode for unødvendig kemi og mikroplastik.

Vi sorterer og skiller alt vores affald, vi har intet madspild til frokost, vi handler økologisk, fairtrade og Svanemærket - og så arbejder vi hele tiden på at blive endnu bedre. På den måde er både miljø, sundhed og kvalitet i højsædet, når vi behandler dig.

Læs mere om, hvad vi gør for miljøet - og hvorfor - lige her.