Kronebehandling

I Tandkunsten anbefaler vi kronebehandling til de tænder, der er vigtige for funktion og æstetik i tandsættet.

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er måde at reparere en tand, hvor skaden er for stor til at rette med fyldninger. Tandkronen bygges ovenpå resterne af den eksisterende tand af enten guld, porcelæn eller en kombination (med porcelæn yderst). 

En tandkrone er individuelt fremstillet, der sikrer tandens styrke og beskytter  mod skader. Kronen passer perfekt til nabotænderne og den modstående tand, som den tygger sammen med. Kronen ligner, efter cementering, en helt ny tand.

I Tandkunsten anbefaler vi kronebehandling til de tænder, der er vigtige for biddet og æstetik i tandsættet. Vi anbefaler desuden, at alle rodbehandlede tænder behandles med krone.

Få svar på de mest almindelige spørgsmål om tandkroner ved at scrolle ned på siden. Du er også altid velkommen til at ringe på telefon 39 18 08 75.

Vi har åbent i dag
7:30 - 17:00

Hvornår er kronebehandling nødvendigt?

Der kan være forskellige årsager til, at det er nødvendigt at få en kronebehandling.

De mest typiske årsager er: 

  • At tanden knækker eller revner, når man tygger i noget hårdt, at man falder i forbindelse med sport eller hvis det ikke er muligt at bygge op med plast.
  • At tanden er rodbehandlet, og derfor svagere, fordi tandens nerve er fjernet. Nerven er et blodigt væv, som giver fugt og liv til tanden, som giver tanden fleksibilitet og modvirker, at den knækker. Efter en rodbehandling bliver den udtørret og har derfor større risiko for at knække. Kronen er med til at styrke tanden, så den holder i mange år. 
  • At tanden trænger til en kosmetisk opgradering på grund af misfarvninger. Det er muligt at få foretaget en farveprøve, så krones farve bliver helt perfekt og passer til resten af tandsættet.

Til tænder som er knækkede eller rodbehandlede anvendes en stiftopbygning under kronen. 

Skal tandkronen være i metal og porcelæn eller ren porcelæn?

Tandkroner bliver lavet i guldlegering, porcelæn eller en kombination af guld og porcelæn. Begge materialer er hærdede, og risikoen for at kronen knækker er minimal. 

Hvis der er risiko for at tanden skal rodbehandles på et senere tidspunkt, er det en god idé at lave en krone i metalkeramik (MK-krone), da denne er mere holdbar, når man skal bore ned igennem den.

Hvordan fremstilles en tandkrone?

Fremstilling af en tandkrone kræver to besøg hos os i Tandkunsten. Første besøg er klargøring, og andet besøg er montering og cementering af kronen.

For at lave en tandkrone, skal tandlægen slibe tanden til. Dette vil oftest foregå under lokalbedøvelse. Når tanden er slebet til, skal tænderne scannes.

Der skal tages tre scanningsbilleder:

  1. Et af tandstubben, som tandkronen skal fremstilles til.
  2. Et af de modstående tænder.
  3. Et af sammenbiddet mellem de modstående tænder.

Disse aftryk sendes til tandteknikeren, som ud fra aftrykkene kan fremstille en præcist tilpasset krone.

Når tandkronen er fremstillet, tjekker vi ved dit andet besøg, om tandkronen passer. Der tages også kontrol-røntgenbillede for at sikre, at kanterne slutter til, inden kronen cementeres.

Alle kroner cementeret i Tandkunsten er fremstillede hos danske tandteknikere, medlem af brancheforeningen Danske Dental Laboratorier.

Komplikationer med tandkroner?

Generelt er der meget få komplikationer forbundet med kronebehandling. Det er normalt, at tænder, som har fået nye kroner, kan være ekstra følsomme. Specielt i forbindelse med kulde og (måske) varme i de første måneder efter behandlingen. 

Tilstanden kan være ubehagelig, men kræver ingen behandling og går i sig selv.

Garanti på tandkroner

I Tandkunsten ydes der syv års garanti på tandkroner. Det betyder, at kronens værdi afskrives i en syvårig periode. Hvis den går i stykker efter 3,5 år og ikke kan sættes på igen, bliver den nye krone lavet til halv pris. 

Det er en forudsætning, at der ikke er tale om udefrakommende faktorer som eksempelvis sygdom, ulykke, medicinsk behandling, manglende renholdelse eller anden misligholdelse. Garantien bortfalder, hvis de halvårlige tandeftersyn ikke overholdes. 

Garantiordningen kommer sjældent til anvendelse, da alle kroner generelt udviser meget lang holdbarhed.

Som udgangspunkt kan det forventes, at kroner kan sidde i munden meget længe.

Vi går forrest for miljøet

Tandkunsten kan som de eneste tandlæger i Danmark tilbyde dig miljøvenlig behandling af dine tænder. Det betyder, at vi har ændret en række produkter og arbejdsgange for ikke at udsætte dig eller vores klode for unødvendig kemi og mikroplastik.

Vi sorterer og skiller alt vores affald, vi har intet madspild til frokost, vi handler økologisk, fairtrade og Svanemærket - og så arbejder vi hele tiden på at blive endnu bedre. På den måde er både miljø, sundhed og kvalitet i højsædet, når vi behandler dig.

Læs mere om, hvad vi gør for miljøet - og hvorfor - lige her.