Har du spørgsmål, så kontakt os på

3918 0875

Implantater

Hvad er et implantat?

Et implantat består af en skrue, en krone og et forbindelsesled. Skruen sættes fast i kæbeknoglen og erstatter den manglende tandrod. Gennem forbindelsesleddet fastgøres kronen til skruen. Hvis flere eller alle tænder mangler indsættes flere skruer.

Hvordan foregår en implantatbehandling?

At få indsat et eller flere tandimplantater er i dag en meget sikker og ukompliceret måde at erstatte manglende tænder på. Men da der er tale om en operation, kræver behandlingen en større undersøgelse.

Forundersøgelse:

Først skal der foretages en grundig forundersøgelse med røntgen-billeder og registrering af omkringsiddende tænderne og knogleben, hvor implantatet skal sidde. Her vurderer man, om der er knogle nok at sætte implantaterne i. Knoglen skal altid have en vis bredde og en vis højde for at kunne tage imod implantater. Hvis der er for lidt knogle, har man mulighed for at udbygge den enten med patientens egen knogle (transplantation) eller kunstig knogle. Også såkaldte membranteknikker kan komme på tale, når knoglen skal genskabes. En knogleopbygning betyder dog i de fleste tilfælde, at behandlingen forlænges tidsmæssigt og bliver dyrere.

Første fase:

Implantater sættes ind kirurgisk. Når patienten er blevet forelagt et behandlingstilbud og har accepteret dette, kan første fase gå i gang. Den består i en kirurgisk indsættelse af det antal implantater, som man er blevet enige om. Indgrebet foregår i lokalbedøvelse, og er normalt ikke ubehageligt eller vanskeligt. Princippet er, at der bores et hul i kæbebenet med ganske præcise specifikationer. Heri skrues eller bankes implantatet forsigtigt på plads. Nogle implantat-typer dækkes til med slimhinden henover i helingsperioden, andre stikker igennem slimhinden inde i mundhulen.

Helingsperiode:

Efter anbringelse af implantaterne skal der en helingsperiode til, hvor implantaterne ikke belastes. Den varer normalt to til tre måneder i underkæben og seks til syv måneder i overkæben. Knoglen er mindre kompakt i overkæben, hvorfor helingen tager længere tid. Man kan i helingsperioden godt gå med sin normale protese, som så tilpasses. Til midlertidig erstatning af en enkelt tand laves en smileprotese eller ætsbro.

Anden fase: Abutmentoperationen:

Når helingsperioden er vel afsluttet og et røntgenbillede har vist, at implantaterne er fint helede og i forbindelse med knoglen, foretages abutmentoperationen. Ovenpå implantatet sættes der et mellemstykke (hvis det ikke allerede sidder
der i forvejen), som forbinder implantatet med mundhulen. På dette abutment sættes i visse tilfælde helingshætte, for at få tandkødet til at hele pænt omkring implantatet.

Aftryk til implantatet:

Efter to til fire uger kan der så tages aftryk til krone, bro eller protese, og efter prøve afleveres den endelige erstatning. Den kan enten skrues eller cementeres fast til abutmentet. Mange helproteser sidder fast via en tryklåsfunktion på små
kugler eller med klips ovenpå en stavforbindelse mellem implantaterne. De fleste kroner og broer cementeres fast.

Læs om tandblegning