Oplever du dårlig ånde?

Hvis du oplever dårlig ånde, er du ikke alene.

 • Hvis du oplever dårlig ånder, er du ikke alene
 • Ønsker du hjælp til dårlig ånde?
 • Dårlig ånde er ikke en sygdom, men en ganske almindelig lidelse, som vi kan hjælpe dig med

Dårlig ånde

Dårlig ånde er ikke en sygdom, men en ganske almindelig lidelse, som op mod halvdelen af den danske befolkning er generet af. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din dårlige ånde er betinget af sygdom, dårlig hygiejne eller noget helt tredje, kan du læse videre her, og blive klogere på hvordan du behandler den bedst muligt. 

Dårlig ånde bliver på fagsprog omtalt halitosis, og forekommer som en frastødende lugt og til tider en grim smag. Den dårlige lugt er typisk til at bemærke for både andre og dig selv.07:30 – 14:30
Vi har lukket men åbner igen 07:30.
Vi har lukket

Hvad skyldes dårlig ånde?

 • Dårlig mundhygiejne
 • Mandelpropper
 • Tandsten
 • Dårlig fordøjelse
 • Visdomstænder
 • Mundtørhed

Der kan være flere forskellige årsager til, at du oplever dårlig ånde. Typisk opstår dårlig ånde som følge af mangel på mundhygiejne. Manglende mundhygiejne leder til en ophobning af forrådnelsesbakterier i munden. Bakterierne lever i tungens furer og på tænderne, og trives godt i det iltfattige forhold, som oftest findes i munden. Her producerer de svovldampe, som har en ubehagelig og dårlig lugt.

De hyppigste årsager til dårlig ånde

Dårlig mundhygiejne

Hvis du ikke børster dine tænder regelmæssigt, er der større chance for, at du får huller i tænderne, plak og tandsten. Hullerne giver muligheder for, at bakterierne kan hobe sig op og efterfølgende være umuligt at fjerne ved almindelig tandbørstning.

Derudover har tungen nogle dybe furer, som er en god grobund for bakterierne, der skaber dårlig ånde.

Ubehandlet tandkødsbetændelse - parodontose

Hvis du ikke får din tandkødsbetændelse behandlet, vil der dannes en ophobning af bakteriebelægninger på tænderne, som i høj grad vil give dårlig ånde. Derfor er det nødvendigt med jævnlige og grundige tandrensninger, samt at holde grundigt rent i mellemrummene. Læs mere om tandkødsbetændelse / parodontose.

Mandelpropper

Mandelpropper er ofte en overset årsag til dårlig ånde. De opstår typisk hvis affaldsstoffer, madrester og lignende hober sig op i mandlernes naturlige fordybninger. Mandelpropper kan ses som hvide klumper, der både smager og lugter grimt. Hvis du oplever tilbagevendende mandelpropper, kan vores tandlæger og klinikassistenter hjælpe dig med at fjerne dem. Vi står derudover klar til at rådgive dig om, hvad du kan gøre for at forebygge det, samt muligheden for at få fjernet mandlerne hvis det er et tilbagevendende problem.

Sult/tørhed i munden

Hvis du er sulten eller tørstig, vil du mangle spyt i munden, hvilket kan fremprovokere dårlig ånde. Spyt indeholder antibakterielle egenskaber, som hjælper til at bekæmpe bakterier i munden. Spyt er altså et vigtigt middel mod dårlig ånde, hvorfor det er vigtigt at huske at spise og drikke regelmæssigt.

Andre typiske årsager til at du oplever dårlig ånde - halitosis:

 • Rygning
 • Sygdomme i munden
 • Sygdomme i fordøjelsessystemet
 • Kostvaner, f.eks. stærkt krydret mad

Da der findes mange forskellige grunde til at du oplever dårlig ånde, er det vigtigt at besøge din tandlæge, så i kan finde frem til den endelige årsag. Dermed kan du påbegynde et behandlings forløb, som er tilpasset dit behov.

Sommetider kan dårlig ånde endda være et tegn på alvorlige sygdomme. Derfor bør du ikke ignorere problemet - kontakt din tandlæge med det samme.

Behandling af dårlig ånde

Mundhulen er det sted på kroppen, hvor flest forskellige bakterier er samlet på et afgrænset område. For at fjerne den dårlige ånde, skal bakterierne fjernes. Behandling af halitosis afhænger dog af den endelige årsag til lidelsen. Derfor er det vigtigt at besøge din tandlæge for at finde frem til problemet, så dette kan behandles.

Hvis årsagen til, at du oplever dårlig ånde er forsømt mundhygiejne, vil din tandlæge kunne rådgive og hjælpe dig til forskellige tandbørste teknikker og anvendelse af hjælpemidler såsom interdentalbørster eller tandtråd.

Der vil altid være bakterier i munden, dette kan ikke undgås. Dog kan du slippe af med forrådnelsesbakterierne ved at tilføre positive bakterier i tungefurerne. Hos Tandkunsten forhandler vi en positiv bakteriekultur som hedder Prolacsan. Dette er en sugetablet som tages dagligt inden sengetid. Ideen med Prolacsan er at de gode bakterier overtager pladsen for de dårlige bakterier.

Man kan i en kort periode gøre brug af pastiller, tyggegummi eller mundskyl. Disse metoder skjuler dog kun problemet, hvilket ikke er lige så effektivt, som hvis du får afklaret den endelige årsag. Derfor bør du kontakte din tandlæge, som med sikkerhed kan hjælpe dig med at afklare dette.

Hvad kan jeg selv gøre?

Den nemmeste måde at undgå dårlig ånde er ved at vedligeholde en god mundhygiejne og besøge tandlægen regelmæssigt.

Derudover er der en række gode råd, som du kan gøre brug af på daglig basis:

 • Børst tænder morgen og aften efter korrekt anvisning
 • Børst tungen, brug evt. tungeskraber for at fjerne bakterier
  Brug tandtråd eller interdentalbørster for at fjerne madrester og plak mellem tænderne
 • Drik rigeligt vand og spis regelmæssigt
 • Brug mundskyl, som er udviklet til at fjerne de bakterier, der forårsager dårlig ånde f.eks.
 • Listerine
 • Fjern mandelpropper
 • Brug Prolacsan regelmæssigt

Hvis du oplever dårlig ånde, anbefaler vi at du spørger din tandlæge eller tandplejer om råd. Dårlig ånde kan medføre psykiske problemer og social tilbagetrækning.

Kontakt os for at høre mere

Hos Tandkunsten bliver du mødt af en erfaren og professionel tandlæge klinik, som har mange års erfaring med glade og tilfredse kunder. Vores team består af kompetente tandlæger, tandplejere, og klinikassistenter, som alle står klar til at hjælpe dig af med din dårlige ånde og andre gener i munden.

Vi kan hjælpe dig med at finde frem til årsagen bag den dårlige ånde, og efterfølgende rådgive dig i, hvilken behandling, der er gavnlig for dit behov. Dette gælder både hvis du er patient i forvejen, eller hvis det er dit første besøg hos os.

Hvis du har spørgsmål til forløbet er du velkommen til at give os et kald på +45 39 18 08 75, ellers har du mulighed for at booke en tid her. Vi ser frem til at hjælpe dig!

Vi går forrest for miljøet

Tandkunsten kan som de eneste tandlæger i Danmark tilbyde dig miljøvenlig behandling af dine tænder. Det betyder, at vi har ændret en række produkter og arbejdsgange for ikke at udsætte dig eller vores klode for unødvendig kemi og mikroplastik.

Vi sorterer og skiller alt vores affald, vi har intet madspild til frokost, vi handler økologisk, fairtrade og Svanemærket - og så arbejder vi hele tiden på at blive endnu bedre. På den måde er både miljø, sundhed og kvalitet i højsædet, når vi behandler dig.

Læs mere om, hvad vi gør for miljøet - og hvorfor - lige her.