Tandudtrækning

Har du smerter i en tand, og frygter du, at du har brug for en tandudtrækning?

 • Har du smerter i en tand, og frygter du, at du har brug for en tandudtrækning?
 • Tandudtrækning i trygge rammer
 • En tandudtrækning er dog ikke farlig, ligesom de færreste oplever komplikationer efter behandlingen.

Hos Tandkunsten bliver du mødt af erfarne og imødekommende tandlæger med en bred vifte af specialer, der sikrer, at du altid modtager den rette behandling. Book en tid til højre på siden, eller kontakt os på tlf. 39 18 08 75, hvis du har spørgsmål om tandudtrækning, pris eller noget helt tredje.

Som din tillidsvækkende tandlæge på Østerbro har vi altid tid til at besvare dine spørgsmål.

Tandudtrækning i trygge rammer

Ved en tandudtrækning – eller en tandekstraktion, som det hedder på fagsprog – fjerner vi tanden fra kæbeknoglen. Det kan måske lyde lidt voldsomt i manges ører – især for patienter med tandlægeskræk.

En tandudtrækning er dog ikke farlig, ligesom de færreste oplever komplikationer efter behandlingen. Ikke desto mindre er behandlingen forholdsvist drastisk. Derfor vil vi også altid vurdere alle tænkelige alternativer, inden vi trækker en tand ud. I nogle tilfælde kan det alligevel blive nødvendigt at fjerne tanden som en sidste udvej.

Som patient hos Tandkunsten kan du dog altid være sikker på at modtage så nænsom en behandling som mulig. Tillid er en af vores absolutte kerneværdier, og din tryghed er altid i centrum. Derfor påbegynder vi aldrig en behandling, før vi har sikret os, at du har det fulde overblik – og at du føler dig helt tryg.07:30 – 14:30
Vi har lukket men åbner igen 07:30.
Vi har lukket

Bliv klogere på tandudtrækninger

Vil du alligevel vide mere om tandudtrækning, pris på behandlingen og andre ofte stillede spørgsmål på forhånd? Så læs videre her på siden, og bliv klogere på:

 • Hvornår der er behov for en tandudtrækning
 • Hvordan behandlingen foregår
 • Forløbet efter en tandudtrækning
 • Om der er bivirkninger og komplikationer ved behandlingen

Hvornår er der behov for en tandudtrækning?

Der kan være forskellige årsager til, at en tandudtrækning bliver nødvendig. I nogle tilfælde kan behovet opstå på grund af skader eller sygdom i tænder og tandkød, mens andre får behov for en tandudtrækning af fysiologiske grunde. Typiske grunde til at få trukket en eller flere tænder ud kan være:

 • Caries – tanden er så nedbrudt, at den ikke står til at redde
 • Alvorligt traume på tanden – tanden er knækket eller revnet i sådan en grad, at den er særligt udsat for cariesangreb
 • Parodontose – knoglen kan ikke længere støtte tandroden
 • Dårlig bidfunktion – tanden overbelastes på grund af uhensigtsmæssigt bid
 • Forkert tandstilling – tænder i munden står forkert
 • Generende visdomstænder
 • For mange tænder i munden

Oplever du en af ovenstående symptomer eller komplikationer, betyder det dog ikke nødvendigvis, at du har brug for en tandudtrækning. I mange tilfælde vil du kunne nøjes med andre og knap så drastiske behandlinger.

Hos Tandkunsten vil vi altid vælge at trække tanden ud som sidste mulighed for at bevare din naturlige tænder. Vi ser derfor altid først på mulighederne for at reparere eller genopbygge tanden. Som nævnt sker det dog, at den bedste løsning er at trække tanden ud for at undgå yderligere skade og unødvendig smerte.

Sådan foregår en tandudtrækning

Forud for behandlingen starter vi altid med en grundig undersøgelse af tanden, ligesom vi eventuelt vil tage et røntgenbillede for at få et overblik over rodkompleks og knogle. Den grundige forundersøgelse sikrer først og fremmest, at vi ikke fjerner tanden unødvendigt. Desuden er det vigtigt, at vi fjerner tanden på den mest hensigtsmæssige måde. Der findes nemlig forskellige metoder til at fjerne tænder.

Som tandlæger skelner vi mellem 3 typer af tandudtrækninger:

 • Simpel tandekstraktion
 • Kompliceret tandekstraktion
 • Operativ fjernelse

Valg af metode afhænger af, hvilken tilstand tanden er i, og hvor nemt det er at fjerne tanden. Behandlingen varierer altså efter behov og af vores vurdering som tandlæger.

Med hvad betyder de enkelte tandudtrækninger så? Og hvordan foregår behandlingen? Det kan du blive klogere på forneden.

Simpel tandekstraktion

Vi anvender en simpel tandekstraktion, når tænderne er helt frembrudte i munden. Her fjerner vi tanden med en tang eller en såkaldt elevator, som er et særligt tandlægeinstrument.

Vi vælger en simpel tandekstraktion, når

 • Vi kan tage tanden ud uden risiko for, at rødderne knækker
 • Vi ikke skal fjerne roden
 • Tanden ikke er knækket

Selve behandlingen gør ikke ondt, da du vil være lokalbedøvet. Når tanden er helt bedøvet, lirker vi forsigtigt tanden frem og tilbage for at løsne den. Behandlingen er 100 % smertefri, men du vil kunne fornemme tryk, ryk og berøring, og lyden vil gå fra kæbe op til øre. Selve behandlingen er dog kort, og ubehaget er derfor kortvarigt.

Kompliceret tandekstraktion

Når vi ikke kan trække tanden ud med en simpel behandling, opstår der behov for en kompliceret tandekstraktion. Ved en kompliceret tandekstraktion anvender vi de samme instrumenter som ved en simpel tandekstraktion. Men vi kategoriserer en tandekstraktion som kompliceret, når tanden ikke kan komme ud, uden at vi deler tanden. Under denne behandling vil du selvfølgelig også være under lokalbedøvelse og derfor uden smerter.

Operativ tandekstraktion (amitio)

Hvis tanden er blokeret af tandkød eller andre tænder, udfører vi en operativ tandekstraktion. Ved den behandling skubber vi forsigtig dit tandkød til side og fjerner knoglen for at gøre det nemmere at fjerne tanden.

Også ved denne behandling vil du kunne mærke, at der bliver hevet og flået en del i tanden, ligesom lydene for mange kan virke ret voldsomme. Det lyder dog meget værre end det. Hos Tandkunsten har vi mange års erfaring med tandudtrækninger, og du kan derfor trygt lægge dig til rette i tandlægestolen, hvis du skal have trukket en eller flere tænder ud,

Efter at vi har fjernet tanden, renser vi området, hvor vi har opereret. Bagefter syr vi tandkødet sammen. Efterfølgende vil vi give dig en udførlig vejledning i, hvordan du skal passe på såret. Efter en uge fjerner vi stingene.

Forløbet efter en tandudtrækning - gode råd til at undgå ubehag

De fleste vil bløde en smule efter at have fået fjernet en tand. Derfor vil det ofte være nødvendigt at bide i en gazetampon i en times tid efter behandlingen. For at blodet hurtigere størkner, er det vigtigt, at du bider forholdsvist hårdt.

Foruden blødning vil det være almindeligt at opleve hævelse og en smule ubehag i dagene efter behandlingen. Du kan reducere hævelsen med isposer, ligesom du kan dæmpe ubehaget med smertestillende medicin som Ipren eller Panodil efter behov. Har du været igennem en kirurgisk tandudtrækning, vil vi dog typisk udskrive receptpligtig smertestillende medicin.Afhængig af behandlingens type og omfang vil du normalt føle, at området er hævet og ømt i cirka en uge, efter du er blevet opereret. Hvis følelsen varer længere, bør du kontakte os på tlf. 39 18 08 75.

Vil du undgå smerter, ubehag og komplikationer, kan du med fordel følge nedenstående gode råd:

 • Undgå at spise og drikke de første 3 timer efter behandlingen
 • Undlad at gurgle munden i det første døgn
 • Spis blød og kold mad den første dag
 • Forsøg at holde maden i den modsatte side af munden
 • Børst tænder og brug tandtråd, som du plejer – men undgå at børste ved ekstraktionsområdet
 • Undlad at dyrke motion i 4-5 dage efter behandlingen
 • Undgå varme drikke, alkohol og sodavand i 2-3 dage

Vil du blive klogere på forløbet efter en tandudtrækning, kan du læse mere på Tandlægeforeningens hjemmeside.

Hvad gør man med “hullet”?

Efter tandudtrækningen vil du selvsagt mangle en tand i munden, og det vil være nødvendigt at lukke “hullet” i tandrækken. Undtagelser er dog behandlinger, hvor vi har fjernet en generende visdomstand, eller hvis vi har trukket en eller flere tænder ud i forbindelse med en tandregulering.

Hos Tandkunsten vil vi som regel anbefale dig at erstatte den udtrukne tand – enten med implantater eller en brobehandling.

Mulige komplikationer efter en tandudtrækning

Hvis du følger ovenstående råd, vil du som udgangspunkt ikke behøve at frygte for komplikationer og bivirkninger. I sjældne tilfælde kan man dog risikere komplikationer som:

 • Særligt følsomme rodoverflader
 • Nerveskader
 • Skader på nabotænder – ses typisk ved fjernelse af visdomstænder i underkæben
 • Fraktur på kæben – ses kun hos mennesker med knogleskørhed
 • Skæmmet udseende

En lidt mere sjælden komplikation er den såkaldte dry socket. Denne komplikation viser sig ved, at blodet ikke størkner i knoglen, eller at blodkoaglet – det størknede blod – løsner sig. Det resulterer i forholdsvist stærke smerter, fordi knogle og nerve er eksponeret for luft og mad- og drikkevarer.

Dry socket opstår dog som regel kun i forbindelse med særligt vanskelige tandudtrækninger. Mennesker over 30 år, rygere og kvinder, som tager p-piller har størst risiko for at udvikle dry socket efter en tandudtrækning.

Besøger du Tandkunsten for at få trukket en eller flere tænder ud, vil vi selvfølgelig altid informere dig om eventuelle komplikationer på forhånd. I klinikken vægter vi patienternes tryghed, ligesom vi sætter den faglige stolthed i højsædet. Som patient er du derfor altid sikret den højeste kvalitet i behandlingen.

Tandudtræknings pris

Nogle frygter for smerter i munden, når de skal til tandlægen. Andre frygter for smerter i pengepungen og prisen på behandlingen. Tandudtrækning er heldigvis i den billigere ende, når det kommer til tandbehandlinger – og er du medlem af sygeforsikringen “danmark” får du sågar tilskud til en del af prisen.

Da vi som nævnt udfører 3 typer tandudtrækninger, varierer prisen dog afhængigt af omfang og behov. Du kan se Tandkunstens priser her, hvis du vil blive klogere på tandudtrækning pris.

Kontakt os for spørgsmål - Velkommen i klinikken

Har du spørgsmål om tandudtrækning, priser på behandlingen eller det efterfølgende forløb?

Du kan altid kontakte Tandkunsten på tlf. 39 18 08 75 eller i kontaktformularen, ligesom du selvfølgelig er velkommen i klinikken på Østerbro for en uforpligtende snak om behandlingen. Her står vores erfarne personale klar til at byde dig velkommen i trygge og imødekommende rammer.

Vi går forrest for miljøet

Tandkunsten kan som de eneste tandlæger i Danmark tilbyde dig miljøvenlig behandling af dine tænder. Det betyder, at vi har ændret en række produkter og arbejdsgange for ikke at udsætte dig eller vores klode for unødvendig kemi og mikroplastik.

Vi sorterer og skiller alt vores affald, vi har intet madspild til frokost, vi handler økologisk, fairtrade og Svanemærket - og så arbejder vi hele tiden på at blive endnu bedre. På den måde er både miljø, sundhed og kvalitet i højsædet, når vi behandler dig.

Læs mere om, hvad vi gør for miljøet - og hvorfor - lige her.