Har du spørgsmål, så kontakt os på

3918 0875

Rodbehandling

Hvordan kan du se, om du har tandrodsbetændelse?

Rodbetændelse i tænderne kan forekomme ved dårlig pleje og kan have mange forskellige former af udseende. Den bedste måde at få en afklaring på fænomenet er, når tandlægerne tager et røntgenbillede af dine tænder. Uanset om du kan mærke nogle symptomer, skal en tand rodbehandles, hvis røntgenbillederne viser, at der er tale om en betændelsestilstand.

Det er ikke altid, at tandbetændelse giver smerter. Du kan derfor gå rundt med betændelse i tænderne uden selv at opdage det. Når der smerter forbundet, er de mest typiske symptomer, at

 • Du har smerter i tænderne, når du tygger.
 • Det gør ondt at synke.
 • Der forekommer dunkende og konstante smerter i en enkelt tand eller flere tænder.
 • En tand føles større og højere end normalt, når du bider sammen.
 • Du er øm og hævet under kæben.
 • Der forekommer en farveændring for en tand (oftest rød, fordi blod er trængt ind i tanden).
 • Der kan gå hul på en tandbyld. Tandbylden føles øm og hævet, og der trænger materie ud, der efterlader en grim smag.

Hvornår kan det være nødvendigt at få rodbehandling?

Der kan være adskillige årsager til, at du har behov for en rodbehandling.

Disse kan være som følgende.

 • Hvis du har et hul i en tand, der trænger helt ind til tandnerven, og åbner op for, at bakterier kan trænge ind i tænder og tandkød.
 • Når en fyldning (også kaldet plombe) eller krone ligger for tæt på en nerve i tandkødet. I de tilfælde vil nerven højst sandsynligt ikke overleve. Det døde nervevæv bliver derefter mere modtageligt og sårbart mod bakterier.
 • Hvis sølvemalgeblombering har skabt revner i en tand, der giver bakterier fri adgang til at trænge ind til tandens nerve.
 • En tandnerve bliver ødelagt i forbindelse med fald, sport eller andre ulykker. Det kan umiddelbart være svært at se, hvis tanden ikke er åbenlyst skadet.

Om end vi ikke ser det tit, har vi også behandlet patienter, der har fået rodbehandling efter de har gået rundt længe med smerter i tandhalse.

Vi undersøger dine tænder med røntgenbillede og banker blidt på dine tænder. Derudover måler vi, om der er liv i tandnerven, for at se, om det er betændelse i tænderne

Hvorfor skal man få igangsat en rodbehandling, når behovet opstår?

Det altdominerende formål med en rodbehandling er at få fjernet bakterier, som er er trængt ind i en tandnerve. Hvis bakterierne ikke bliver fjernet, vil de med tiden sprede sig til hele tanden.

Hvis der går for længe inden en tandlæge behandler tanden, vil bakterierne trænge igennem tandens rodspids og skabe rodspidsbetændelse. Hvis der først dannes rodspidsbetændelse, kan det udvikle sig til, at der dannes en tandbyld.

Hvordan foregår en rodbehandling?

Rodbehandling

Når du modtager rodbehandling hos Tandkunsten, foregår det med topmoderne udstyr og instrumenter. Vi bruger en rodfil til at fjerne nervevæv og bakterier. Det er et tyndt tandbehandlingsinstrument, der kan trænge ned til tandnerven i rodkanalen.

Tandlægen skyller efterfølgende rodkanalen med bakteriedræbende væske løbende med at vi fjerner dødt nervevæv. Efter, vi har fjernet alt nervevæv og bakterier fra rodkanalen, forsegler vi rodkanalen. Vi anvender et materiale, der sikrer, at nye bakterier ikke trænger ind i din rodkanal.

Efter du er blevet behandlet

Du vil være øm nogle dage efter operationen. Smerten vil være stærkest en til to dage efter, du har fået foretaget en rodbehandling. Fortsætter du med at føle smerter efter dag tre, skal du kontakte din tandlæge. 

 

Forårsrengøring i tandrødderne

Du kan perspektivere en rodbehandling til en forårsrengøring. Selvom du er grundig, kan du alligevel godt overse hjørner og revner. Det samme gælder, når vi tager os god tid med at gennemse alle dine tænder for bakterier. Bakterier er små og stædige. Der er ingen garanti, hverken hos os eller andre tandlæger for, at vi får fjernet alle bakterier, selvom vi bestræber os på det. Der kan være begrænsninger for, hvad der er muligt at fjerne pga. tandens placering og form.

Erfarer vi, at betændelsen kommer tilbage, kan vi foretage en rodspidsamputation. Der er ikke 100 % sikkerhed for, at en rodspidsamputation vil fjerne alt betændelsen.

Kommer der stadig betændelse efter en rodspidsamputation, er det nødvendigt at fjerne tanden. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at undgå en tandudtrækning.

Som sagt; betændelser i tandroden er ikke altid noget, du kan mærke. Dvs. du kan gå rundt med det i længere tid, og risikere, at betændelsen spreder sig, uden at du er bevidst om det.

Ved at gå til tandlæge mindst en gang om året, får du dine tænder checket, og reducerer risikoen for, at betændelsen når at sprede sig. Det er både billigere for dig, og kan gøre behandlingen, du skal igennem, mindre kompliceret.

Tandkunsten er en del af Tandlægeforeningen. Din garanti for høj kvalitet

Kontakt Tandkunsten i dag, og bestil et eftersyn af dine tænder.

Der er sikkert intet at finde, men vi nødig se dig gå rundt med ondt i tænderne.