Plastfyldning

Har du mistanke om et hul i tanden? I så fald er du altid velkommen hos Tandkunsten.

  • Med en plastfyldning kan vi få lappet dit hul i tanden
  • Tandkunsten tilbyder plastfyldninger i tænder
  • Har du mistanke om et hul i tanden, eller er du utilfreds med et mellemrum mellem dine tænder?

Plastfyldninger i tænder

Har du mistanke om et hul i tanden, eller er du utilfreds med et mellemrum mellem dine tænder? Plastfyldning er den mest naturlige og skånsomme behandling til at løse dit problem.

Hvis du mistænker et hul i din tand eller har spørgsmål til behandlingen med plastfyldning, skal du ikke tøve med at kontakte os. Det kan du gøre på +45 39 18 08 75 eller info@tandkunsten.dk.

I vores klinik på Østerbro bliver du mødt at et engageret, erfarent og kvalitetsbevidst personale, som har din tillid og tænder i centrum. Du er altid sikret en tryg behandling og et tilfredsstillende resultat, når du lægger dig til rette i tandlægestolen hos os. Det vigtigste er, at vi kan hjælpe dig med at få dit flotte smil tilbage.07:30 – 14:30
Vi har lukket men åbner igen 07:30.
Vi har lukket

Hvad er en plastfyldning?

En plastfyldning er en behandling, som benyttes til at fylde huller i tænderne eller at reparere knækkede eller revnede tænder. Den plast, der bliver benyttet i dag, er udviklet med en høj styrke og fungerer stort set på samme måde som sølvamalgam, der blev benyttet før i tiden til at fylde huller.

Hos Tandkunsten på Østerbro udfører vi udelukkende plastfyldninger, uanset om du skal have skiftet allerede eksisterende fyldninger, eller lavet et nyt hul. Dette har vi valgt, da plast, som fyldningsmateriale, er funktionelt stærkt, æstetisk anvendeligt.

Man kan med fordel anvende det til alle former for fyldninger. En plastfyldning har desuden den fordel, at den ligner den naturlige tand, samt den stærke binding til tanden giver en meget høj styrke, som er god at tygge med.

Hvordan fungerer det?

En fyldning med plast fungerer ved, at fyldningen limes til tanden ved hjælp af en kemisk binding. Derfor forbehandler din tandlæge tanden med forskellige væsker inden selve plastfyldningen lægges i tanden. Forbehandlingen kræver, at tanden er ren og tør, hvilket tandlægen sørger for ved at bruge vat og sugeslange.

For at opnå et resultat der er mest lig en rigtig tand, benytter vi flere forskellige farver til at fylde hullet. Fyldningen er bygget op af flere lag gullig plast nederst og afsluttet med et tyndt, hvidt lag. Dette giver et naturligt resultat, hvorved det ikke blot ligner plast, der er placeret i et hul.

Hvornår får man udført plastfyldninger?

Du får typisk udført plastfyldninger ved:

  • Hul i tanden
  • Slidte tænder eller emaljeskader
  • Knækket eller flækket tand
  • Mellemrum mellem tænderne
  • Misfarvede tænder

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du kunne have brug for en plastfyldning, er du velkommen til at besøge vores klinik.

Hvor længe holder en plastfyldning?

En plastfyldning har generelt set rigtig god holdbarhed. De udskiftes i reglen efter 8-10 år.

Hovedreglen er, at jo større fyldningen er, desto kortere er levetiden. Meget store fyldninger i kindtænder betegnes derfor oftest kun som semi-permanente. Af samme grund vil en kronebehandling ofte være en mere optimal behandling ved større tandskader.

Der er dog en række faktorer der spiller ind, når man vurderer holdbarheden af en plastfyldning. For eksempel forventes en fyldning i kindtænder ikke at have ligeså lang holdbarhed som en fyldning ved fortænderne. Kindtænderne bliver udsat for et større tyggetryk og slid, hvorfor man skal forvente hyppigere udskiftning.

Kosmetisk tandbehandling med plast

Da plast både er et stærkt og æstetisk materiale, kan det med fordel bruges kosmetisk til at bygge fortænder op med ligesom porcelænsfacader.

Er du for eksempel ked af et stort mellemrum med fortænderne, kan vi lukke det ved hjælp af plast. Det kan også anvendes til at opbygge ensartede tandkroner eller rette misfarvede og gule tænder.

Fordele ved plast

Der findes en lang række fordele ved at benytte plast til fyldninger og reparation af ødelagte tænder. Nogle af de væsentligste er:

Plast er nemt at bruge

Materialet er nemt at forme efter den ønskede funktion, samt at matche farven til den oprindelige tand. Dermed kan man opnå en naturlig form, som både ligner og føles som en rigtig tand. Formen og den stærke binding til tanden giver fyldningen en høj styrke, som giver bedre tyggefunktion.

Minimalt behov for at bore

Da plasten limes fast til tænderne, er der kun behov for at bore den ‘syge’ substans væk. Dette skåner tanden markant, modsat porcelænskroner, som kræver en større boring.

Skåner miljøet

Plastfyldninger er langt mere skånsomme for miljøet, modsat sølvamalgam, som man har brugt førhen. Plast indeholder hverken kviksølv eller tungmetaller, og du undgår derudover bivirkninger som for eksempel kviksølvforgiftning.

Prisvenligt

Plast er et langt billigere materiale end for eksempel porcelæn, og i flere tilfælde kan det erstatte dyre porcelænskroner. Dog er holdbarheden også lavere, og det er derfor en god ide at tale med din tandlæge om valg af materiale, så vi i fællesskab kan finde den bedste løsning til dig.

Gør det ondt at få lavet en plastfyldning?

Selve behandlingen med plastfyldninger er uden smerter. Dog er det meget almindeligt at opleve mindre smerter og ømhed, efter behandlingen er afsluttet. Smerterne forsvinder dog normalt efter en kort periode. Hvis generne ikke forsvinder, anbefaler vi at du kontakter din tandlæge.

Komplikationer ved plastfyldning

Hos Tandkunsten har vi speciale i tandlægeskræk. Vi ved, at omkring 40 % af danskerne lider af en eller anden form for tandlægeskræk, og at mange af vores patienter derfor ikke altid føler sig trygge ved at lægge sig til rette i tandlægestolen. Derfor bestræber vi os altid på tilbyde så skånsom og smertefri en behandling som muligt, og selve behandlingen er derfor uden smerter.

Der kan dog opstå gener efter en plastfyldning. Det er meget normalt at opleve smerter eller isninger i tanden og ømhed ved tygning efter behandlingen. Der er som regel tale om kortvarige symptomer, som aftager i løbet af et par uger og derfor ikke kræver behandling. Skulle du alligevel opleve længerevarende gener, bør du altid kontakte klinikken.

Trods tanden er dækket af fyldningen, er det stadigvæk muligt at få hul caries eller paradentose. Det er derfor vigtigt, at du fortsat vedligeholder tanden, som var den helt naturlig. Hvis du oplever små brud eller skader kan de repareres eller afglattes. I visse tilfælde vil det være muligt at lave fyldningen om eller benytte en anden behandling.

Alt andet lige - får du en fyldning, som du kan have glæde af i mange år.

Plastfyldninger pris – hvad koster en plastfyldning?

Plastfyldningens pris afhænger blandt andet af den behandlede tands placering i munden. Prisen på selve behandlingen kan variere afhængigt af, om du ønsker lokalbedøvelse. Det vil de fleste patienter typisk foretrække i forbindelse med et cariesangreb, hvor der er behov for at bore i tanden.

Ønsker du en eksakt pris på en fyldning, kan du klikke dig ind på siden med tandkunstens priser, ligesom du selvfølgelig er velkommen til at kontakte os på +45 39 18 08 75 eller info@tandkunsten.dk, hvis du har spørgsmål.

Afvigelse fra sølvplomber

Sølvplomber har tidligere været det mest anvendte materiale til at udfylde huller i tænder. I 2009 blev det dog forbudt at benytte sølvamalgam i Danmark, da materialet indeholder kviksølv som er skadeligt for miljøet.

Hos Tandkunsten stoppede vi dog allerede med at benytte sølvamalgam til behandlinger i 2004. Det valgte vi at gøre, da materialet, udover at være skadeligt for miljøet, kan misfarve tænderne, svækker dem og dermed øger risikoen for at de knækker. Derudover er plast et meget mere æstetisk materiale at bruge.

Brug for en tandlægetid?

Vi glæder os til at byde dig velkommen hos Tandkunsten – din kvalitetsbevidste og tillidsvækkende tandlæge på Østerbro.

Du finder os på Lyngbyvej 58, 1. th på Østerbro. Her står vores hold af tandlæger, tandplejere og klinikassistenter klar til at byde dig velkommen i trygge rammer.

Vi går forrest for miljøet

Tandkunsten kan som de eneste tandlæger i Danmark tilbyde dig miljøvenlig behandling af dine tænder. Det betyder, at vi har ændret en række produkter og arbejdsgange for ikke at udsætte dig eller vores klode for unødvendig kemi og mikroplastik.

Vi sorterer og skiller alt vores affald, vi har intet madspild til frokost, vi handler økologisk, fairtrade og Svanemærket - og så arbejder vi hele tiden på at blive endnu bedre. På den måde er både miljø, sundhed og kvalitet i højsædet, når vi behandler dig.

Læs mere om, hvad vi gør for miljøet - og hvorfor - lige her.