Tandlægeskræk

I Tandkunsten har vi stor erfaring med at dulme og afhjælpe tandlægeskræk. Læs mere her – eller kontakt os for en uforpligtende snak.

 • Tandlægeskræk er ingen sag i vores klinik med vores imødekommende team
 • Hjælp til tandlægeskræk? Vi har tid til at besvare alle dine spørgsmål, så du er i trygge hænder
 • Vi bekæmper tandlægeskræk (odontoforbi) i vores tandklinik

Har du tandlægeskræk?

Tandkunsten har speciale i tandlægeskræk, og vi kan derfor tilbyde hjælp til komme af med din frygt for at gå til tandlægen. Under alle dele af tandbehandlingen vil du blive mødt af dygtige og engagerede medarbejdere, som vil gøre det yderste for at give dig en god oplevelse og et flot resultat. Derfor er en af vores kerneværdier tryghed.

Der er god tid til at stille spørgsmål og drøfte eventuelle behandlingsforløb. Du er altid sikret en omsorgsfuld behandling, hvor du føler dig tryg hele vejen.

Du behøver heller ikke at være bange for smerter i forbindelse med en behandling hos os. Vi ved, at det er forskelligt, hvor meget man mærker, og derfor er vi opmærksomme og grundige med vores lokalbedøvelser.07:30 – 14:30
Vi har lukket men åbner igen 07:30.
Vi har lukket

Hvad er tandlægeskræk?

Tandlægeskræk er et fænomen hos personer, der forbinder tandlægebesøg med noget ubehageligt. Den kliniske term er odontofobi.

Du skal ikke være flov, hvis du lider af tandlægeskræk – det samme gør 40 % af Danmarks befolkning ifølge siden altomtænder. Men heldigvis er der en løsning, som vi kan tilbyde vores patienter.

Tandlægeskræk – også kaldet odontofobi – er en fælles betegnelse for at være nervøs eller bange for at gå til tandlægen.

Det er dog et misvisende navn, da det sjældent er tandlægen, som patienten er bange for – men derimod klinikken, instrumenterne, lugt, lyde eller selve undersøgelsen. Hvis angsten er så voldsom, at man udebliver fra tandlægebesøg eller måske undgår at pleje sin mundhygiejne, kaldes lidelsen odontofobi.

Hvorfor får man tandlægeskræk?

Vi oplever, at de fleste tilfælde med tandlægeskræk bunder ud i en eller flere dårlige oplevelser i forbindelse med tandlægebesøg. Det kan føles traumatiserende at gå igennem tandlægebesøg og check, selv om det kun er en gang årligt. Det kan være på grund af en behandling, der er gået dårligt, eller en tandlæge, der har været mindre hensynsfuld.

Vi oplever andre, der får deres angst antændt, når de træder ind på tandlægeklinikken, fordi de ikke ved, hvad der skal ske, når de ligger i stolen. Det er altså en angst for det ukendte, som kun bliver forstærket af indforståede fagtermer og udtryk. Vi bestræber os derfor altid på at tale i et sprog, der kan forstås, også når vi taler indbyrdes.

Tandlægeskræk kan også handle om andre ting end tidligere traumatiske oplevelser med tandlægebesøg. Det kan for eksempel være lugte, lyde eller de instrumenter og værktøjer, som anvendes hos tandlægen – det hele varierer fra person til person.

Som nævnt lider ca. 40% af Danmarks befolkning af tandlægeskræk. 10% er så bange, at de udsætter tandlægebesøg eller slet ikke kommer til behandling. Der er altså ingen grund til a være flov over at have angst for at besøge tandlægen – du er langt fra den eneste.

Selvom man har angst, er det vigtigt at passe på sine tænder. Dine tænder følger dig hele livet og svigter du hygiejnen her, kan det have stor betydning for din krops generelle sundhed, både fysisk og psykisk.

Du kan læse meget mere om tandlægeskræk på angstforeningen.dk eller Dansk Selskab for Odontofobi.

Hvad kan du selv gøre?

Der er heldigvis mange ting, som du kan gøre for at overkomme eller i hvert fald dulme din tandlægeskræk.

 1. Først og fremmest vil vi meget gerne høre om din tandlægeskræk, så vi er opmærksomme på dette før, under og efter behandlingen.
 2. Kom gerne 15 minutter før, så pulsen kan falde lidt til ro i venteværelset.
 3. Tag en ven/veninde med eller et familiemedlem med – vi sørger for kaffe eller te til denne.
 4. Hos Tandkunsten ønsker vi at forventningsafstemme med vores patienter, som oplever tandlægeskræk, inden behandlingen starter. Dermed kan du selv bede om pauser, når du føler et behov for dette – og i det hele taget selv bestemme tempoet under behandlingen.
 5. Du kan med fordel afprøve nogle afslapningsøvelser inden din behandling.
  For eksempel langsomme dybe indåndinger. Har du prøvet yoga eller fødselsforberedelse, kender du muligvis til nogle afspændingsøvelser, som også er brugbare hos tandlægen.
 6. Du kan have høretelefoner i ørene og høre din favoritmusik, podcasts eller andet, som beroliger dig.
 7. Stil spørgsmål! Vær ikke bange for at stille vores søde behandlere uddybende spørgsmål. For nogle mennesker med tandlægeskræk, er det det uvisse som kan være skræmmende; derfor kan det hjælpe at kende til enhver lille detalje af behandlingsforløbet.
 8. Tal med din tandlæge om, hvordan behandlingsforløbet kan blive så smertefrit som muligt. Vi har forskellige former for bedøvelse.
 9. Du kan få et spejl, hvis du ønsker at følge med i behandlingen. På den måde kan du få forklaret og samtidig se hvad tandlægen gør, når det for eksempel larmer og lyder en smule voldsomt.

Hvorfor er det vigtigt, at du overkommer din tandlægeskræk?

Tandlægeskræk kan beskrives som en ond cirkel.

Frygten for tandlægebesøg kan betyde, at man undgår regelmæssige besøg, hvilket kan lede til dårlige tænder og mange smerter. Hvis tænderne allerede har taget synlige skader på grund af manglende tandlægebesøg, føler nogle mennesker sig flove over deres udseende, hvilket betyder at de måske undlader at smile i andres nærvær eller undgår at deltage i sociale arrangementer, hvor mange mennesker kan se deres tænder. Et andet aspekt er frygten for dårlige nyheder og at det vil blive et dyrt besøg hos tandlægen.

At have tandlægeskræk kan være en ond cirkel, og det er derfor vigtigt, at man prøver at bryde den hurtigst muligt. Vi prioriterer din gode mundhygiejne med sunde tænder, og det ønsker vi også, at du kommer til.

Hvordan sikrer Tandkunsten tryg tandbehandling?

Tryg tandbehandling hos Tandkunsten
Som patient hos Tandkunsten skal du føle dig i trygge hænder.

Vi vil naturligvis gerne, at du ikke forbinder at gå det at gå til tandlæge med noget ubehageligt. Det skal være noget man gør, fordi man gerne vil passe på sig selv og sinetænder.

Skulle du være interesseret i at få gjort noget aktivt ved din tandlægeskræk, kan du kontakte Anne-Mette Mathisen hos Tandkunsten. Vi vil herefter sammen træffe en beslutning om, hvad der præcis kan gøres for dig.
Vi vil altid bestræbe os på at gøre dit besøg til en positiv oplevelse. Vel mødt hos Tandkunsten – din trygge og hyggelige tandlæge på Østerbro.

Vores søde tandlæger og hele Tandkunstens team vil gøre alt hvad de kan for at imødekomme din tandlægeskræk og give dig en positiv oplevelse.

 • Vi har en positiv indstilling og ønsker at hjælpe dig. Vi har en tålmodig tilgang og arbejder i dit tempo. Vores mål er at gøre dine tænder bedre uden at forværre din angst for tandlægebesøg. Det skal kun gå den rigtige vej for dig og dine tænder.
 • Vi respekterer og husker din angst. Vi overholder vores aftale om hvad behandlingen omfatter og hvor meget den skal koste. Hos Tandkunsten skal du ikke frygte nogen uventede overraskelser.
 • Vi forklarer alt vi gør, hvis du ønsker dette.
 • Vi giver dig en pause, når du har brug for det og vi skynder ikke på dig. Vores team støtter dig og hjælper gerne med at lave afspændingsøvelser, så du kan få tankerne hen på noget andet.
 • Vi forsøger at gennemføre behandlingen så smertefri som mulig, så det lever op til dine forventninger.

Vi er de skønneste kvinder, som vil hjælpe dig hele vejen igennem dit tandlægebesøg. Du kan med andre ord føle dig 100 % tryg ved at vælge Tandkunsten som din lokale tandlæge på Østerbro.

Vi går forrest for miljøet

Tandkunsten kan som de eneste tandlæger i Danmark tilbyde dig miljøvenlig behandling af dine tænder. Det betyder, at vi har ændret en række produkter og arbejdsgange for ikke at udsætte dig eller vores klode for unødvendig kemi og mikroplastik.

Vi sorterer og skiller alt vores affald, vi har intet madspild til frokost, vi handler økologisk, fairtrade og Svanemærket - og så arbejder vi hele tiden på at blive endnu bedre. På den måde er både miljø, sundhed og kvalitet i højsædet, når vi behandler dig.

Læs mere om, hvad vi gør for miljøet - og hvorfor - lige her.