Bitewings

Hvad er Bitewings? Hvordan fungerer de? Og er røntgen farligt? Få svar her.

  • Ved du heller ikke hvad bitewings er? Læs mere om der her
  • Bitewings er et røntgenbillede, som hjælper vores tandlæger med at opdage huller
  • Hos Tandkunsten kan vi tage røntgenbilleder af dine tænder med bitewings

Hvad er bitewings?

De fleste har prøvet at få taget røntgenbilleder hos tandlægen, men de færreste ved nok, at der skelnes mellem enkelttandsrøntgen og bitewings.

Selv om begge dele er røntgenbilleder af tænder, bruger tandlægen bitewings og enkelttandsrøntgen i forskellige situationer.

  • Bitewings er et røntgenbillede, som hjælper tandlæger med at opdage huller mellem kindtænderne, som sidder rigtig tæt. For at forebygge huller i tænderne og permanente skader anbefaler vi, at du får taget røntgenbilleder med bitewings mindst hvert andet år.
  • Når der tages billeder af en enkelt tand, er det for at få et klart billede af både tand, tandrod og nerve. Denne type billeder tager vi oftest, når vores patienter kommer med et akut problem. På den måde kan vi se, hvor tæt et hul er på nerven, checke fyldninger og andre lokale gener på den enkelte tand.

Sådan fungerer en bitewing

En bitewing er en lille vingeformet skinne, du bider sammen om, mens der bliver taget to røntgenbilleder af din mund – et af både venstre og højre side.

De to røntgenbilleder, der bliver fremkaldt, når du får lavet bitewings hos en tandlæge, viser alle dine tænder, og som nævnt bruges de primært til at opdage huller mellem de tætsiddende kindtænder.

Vi anbefaler, at du mindst hvert andet år får lavet et bitewing-røntgen af dine tænder for at opdage og forebygge huller i tænderne. Huller mellem tætsiddende kindtænder kan nemlig ikke opdages med det blotte øje af en tandlæge. Derfor kan det både blive dyrt og smertefuldt at rette op på det, når først et hul har fået lov til at vokse sig stort.

Er det længe siden, du har fået lavet bitewings hos tandlægen, fordi du har tandlægeskræk?

Så er tandlægerne i Tandkunsten specialister i tandlægeskræk. Lad os hjælpe dig med at overkomme det, så du ikke længere forbinder det med noget ubehageligt at holde dine tænder sunde og raske.

Du er altid i trygge hænder på vores tandlægeklinik på Østerbro.

Er røntgen farligt?

Lad os starte med at understrege, at det ikke er farligt at få taget røntgenbilleder hos tandlægen. Den stråling, du får, er maksimalt tilsvarende nogle ugers almindelig baggrundsstråling. Den samme stråling, vi bliver udsat for hver eneste dag.

Kræftens Bekæmpelse forklarer det godt:

“Hvis man får taget et røntgenbillede af lunger og hjerte svarer strålemængden til få dages baggrundsstråling. Til sammenligning får man ofte mere stråling, hvis man flyver. Det skyldes, at man opholder sig højt oppe i luften under flyveturen, hvor den kosmiske stråling er kraftigere.”

Så du kan roligt få lavet bitewings med to års mellemrum uden at frygte for din sundhed.07:30 – 14:30
Vi har lukket men åbner igen 07:30.
Vi har lukket

Vi går forrest for miljøet

Tandkunsten kan som de eneste tandlæger i Danmark tilbyde dig miljøvenlig behandling af dine tænder. Det betyder, at vi har ændret en række produkter og arbejdsgange for ikke at udsætte dig eller vores klode for unødvendig kemi og mikroplastik.

Vi sorterer og skiller alt vores affald, vi har intet madspild til frokost, vi handler økologisk, fairtrade og Svanemærket - og så arbejder vi hele tiden på at blive endnu bedre. På den måde er både miljø, sundhed og kvalitet i højsædet, når vi behandler dig.

Læs mere om, hvad vi gør for miljøet - og hvorfor - lige her.