Tandkunsten - din miljøvenlige tandlæge

 • Din miljøvenlige tandlæge i København
 • Tandkunsten har siden 2017 været den eneste miljøvenlige tandlæge i Danmark
 • Velkommen hos din miljøvenlige tandlæge på Østerbro

Tandkunsten har siden 2017 været den eneste miljøvenlige tandlæge i Danmark. Det betyder, at vi som de eneste i tandlægebranchen har erhvervet en miljøcertificering (kaldet ISO 14001). Denne certificering bliver vurderet hvert eneste år af en miljøkonsulent, som sikrer, at vi fortsat lever op til alle krav.

Vores miljøcertificering betyder, at du som kunde er sikret en miljøvenlig tandpleje, bekræftet af tredjepart – hvilket gør det nemt og bekvemt at vælge det grønne alternativ, også når du går til tandlægen.

Vi har ændret både produkter og arbejdsgange for at passe ekstra godt på både vores klode og vores patienter. Derfor anvender vi ikke unødvendig kemi, fravælger mikroplastik og affaldssorterer alt - også skraldet fra vores frokostordning. Det er vigtigt for os at tage ansvar og gå forrest, for vi synes det er vigtigt at begrænse forurening både lokalt og globalt.

Velkommen hos din miljøvenlige tandlæge på Østerbro.


Vi passer på miljøet

Der er meget engangsudstyr på en tandlægeklinik. Fordi alting skal være rent eller sterilt, kan kopper, sug, handsker, masker, små beholdere og mange andre ting kun bruges en enkelt gang.

Derfor bruger vi meget tid og mange ressourcer på at finde de rigtige produkter til vores behandlinger. Det er vigtigt for os, at alt affald er nemt at sortere og skille ad, og vi har helt styr på, hvordan vores produkter bliver produceret.

Tandkunstens miljøcertificering er nu en del af vores DNA. For os er de grønne (til)valg blevet en helt naturlig del af hverdagen, og vi hjælpes alle ad med at efterleve det hver eneste dag.

Alle ansatte arbejder sammen om at gøre en indsats på miljøfronten. Fordi vi har arbejdet på miljøtiltagene i flere år, er både procedurer og vaner så langt inde i marv og ben, at det er blevet nemt at efterleve i hverdagen.

Det stopper dog ikke der! Vi evaluerer løbende vores tiltag, holder os opdateret og laver nye procedurer, så vi er sikre på, at vi hele tiden bliver bedre.

Det gør vi allerede

 • Udvidet affaldssortering - også når det er besværligt. Vi skiller emballage ad, når det er nødvendigt, og vi har 13 forskellige skraldespande til sorteringen.
 • Vi holder hele tiden øje med vores strømforbrug og finder hele tiden steder at nedbringe det.
 • Vi bruger et elselskab med bæredygtig elektricitet.
 • Al rengøring er med svanemærkede rengøringsprodukter. Vi får nemlig gjort grundigt rent hver eneste dag, og der gør valget af rengøringsmidler en stor forskel i vores forbrug.
 • Bruger pudsepasta uden mikroplastik. Det er bedre for dig ikke at få at mikroplastik i munden - og så ender det heller ikke i vores spildevand.
 • Udskifter produkter løbende til mere miljøvenlige alternativer.*
 • Vi stiller større krav til vores leverandører. Det gælder dokumentation, leveringer og sørger for at der bliver lavet et livscyklusperspektiv på udvalgte produkter.
 • Vi forsøger derfor at handle så korrekt som muligt og indkøbe større mængder, så vi ikke unødigt modtager varer eller laver små bestillinger.
 • Arbejder på at nedbringe havforurening - blandt andet ved at fravælge mikroplastik.
 • Komprimerer vores affald mest muligt… fordi det er fjollet at smide luft ud.
 • Har næsten intet madspild i forbindelse med frokostordning.
 • Køber fairtrade, økologisk, Svanemærket og EU-Blomsten, fordi vi gennem de mærker støtter en miljømæssigt mere bæredygtig hverdag.
 • Sletter mails - fordi det kræver energi at lagre digitalt.
 • Har en CO2-neutraliseret hjemmeside.
 • Vi vælger aktivt at støtte CSR-tiltag hos organisationer og firmaer, som har til formål at fremme beskyttelse af naturen.
 • Forsøger at dele vores viden og inspirere andre tandlæger til at gøre det samme, så vi ikke længere kan kalde os Danmarks eneste miljøcertificerede klinik.

*Vi bruger rigtig lang tid på at finde miljøvenlige alternativer i klinikken. Vi sælger eksempelvis bambus-tandbørster nu, og vi bruger gerne seks måneder på at vurdere forskellige produkters miljøpåvirkning, før vi træffer et valg. Det er vigtigt for os at kende alle produkter og arbejdsforhold i de forskellige produktionslande.

Rapport over udstødningspartikler hos Tandkunsten


I Tandkunsten tænker vi rigtig meget i at være miljøvenlige også når vi taler om forurening. Vi ligger ud til en af Københavns mest trafikerede gader, Lyngbyvej, hvor trafikken direkte er gennemgang til og fra Lyngbymotorvejen.

Vores store ønske er at alle vores patienter og naturligvis også vores personale skal føle sig trykke i at komme, så vi har endnu engang inviteret Kåre Press-Kristensen fra Rådet for Godt Indeklima til at udføre en partikelforurenings måling.

Første måling Kåre udførte var i 2016 og anden måling var i 2023. Konklusionen er, at hverken vores patienter eller vores personale udsættes for kritiske forurenings niveauer af udstødningspartikler, selv om vores vinduer kan være åbne i myldretiden. Forureningsniveauet er væsentlig faldet fra 2016 til 2023, da der i dag er effektive partikelfiltre på en større andel af bilerne.

Vi er stolte over at kunne fremvise denne meget flotte rapport og til de allernysgerrigste, så tryk gerne på linket og læs hele rapporten.

Vi er også miljøvenlige
uden for klinikken

Tandkunsten har plantet 20 træer på en hyggelig mark i Jylland. Vi er overbeviste om, at træplantning er et af de mest effektive midler for CO2-binding på nuværende tidspunkt.

En bæredygtig skov er den mest effektive kilde til optag af CO2, der er tilgængelig i øjeblikket. Det indebærer, at der hele tiden plantes flere træer, end der fældes. Samtidig plantes flere forskellige sorter i skoven for at undgå regulær plantagedrift. Skoven bliver mere modstandsdygtig overfor svampe eller insekt-angreb, og samtidig styrkes biodiversiteten. Træer i forskellig højde og tæthed skaber ly for forskellige fugle, dyr og insekter, ligesom jordens næringsstoffer bindes i det omfattende rodnet.

På den måde bidrager vi også til miljøet uden for klinikken.

Så, kommer du for forbi vores træer i Jylland, kan du altid indgravere et hjerte ❤️

Verdensmålene i fokus

Måske har du lagt mærke til klodserne på hylden i receptionen? Det er faktisk ikke legetøj til vores yngste patienter, men en daglig påmindelse om, at vi arbejder for at bidrage til FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling.

Verdensmålene i deres helhed er en del af vores strategiske fokus, og vi arbejder i det daglige særligt ud fra tre mål:

Mål 3 om “Sundhed og trivsel”

Mål 7 om “Bæredygtig energi”

Mål 12 om “Ansvarligt forbrug og produktion”.

Samtidig forholder vi os løbende til, hvor vi kan implementere de andre Verdensmål – for der er mange lavthængende frugter imellem.

Tandkunsten i pressen

Vi bliver både stolte og glade, når nogen giver os muligheden for at dele  ud af vores viden om grøn omstilling og om vores miljøcertificering (ISO 14001). 

Derfor vil vi her dele links til de steder, hvor andre har skrevet om os: 

→ Klinikejernes magasin, september 2022: "Danmarks første miljøcertificerede tandklinik"

→ Erhvervsmagasinet Dental, februar 2020: "Firstmover på miljøfronten"